Dunabogdányi Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

MENÜ

Gondolataim a Gáláról
Spáthné Faragó Éva intézményvezető

Nagy lelkesedéssel, örömmel és bizakodva készültem erre a Gálára. Az első meglepetés az volt, hogy Kammerer Zsófi az iskolai alapítvány elnöke megkeresett egy csomó ötlettel, melyek nagyban segítettek a szervezésben. Az Ő gondolata volt a vállalkozók megkeresése tombolatárgyak felajánlása céljából. Szinte nem hittünk a szemünknek, amikor jöttek az e-mailek és  csak gyűltek az értékesebbnél értékesebb felajánlások. Akkor már tudtam, hogy sokan leszünk. 

Voltak negatív előjelek is. Az előző rendezvényeket a Művelődési Házban tartottuk és bizony sok kritikát kaptunk a zsúfoltság miatt. Milyen más lehetőség van? Csak a csarnok. Mikor először vetettem fel kollégáimnak az ötletet megpróbáltak lebeszélni. Bonyolult a berendezése, hideg van, nem lehet jól hangosítani, hol lesz a büfé, nagy lesz a zaj... és a többi. Sejtettem, hogy igazuk van, de nem volt más választás, így kis erőszakkal "meggyőztem" őket, hogy minden megoldható.

Polgármester Úr rögtön mellém állt a berendezés ügyében, azt mondta megoldjuk. Spanisbergerné Erika vállalta a díszítést, Liebhardt Gábor a hangosítást. A műsor szépen alakult, a gyerekekkel tanultuk a közös éneket, imádták. Szárnyakat kaptam, úgy éreztem mindent le tudok győzni. Márcsak azt kellett kitalálnom,hogy milyen ruhát vegyek fel. Ez is megoldódott és eljött a várva várt nap.

Korán érkeztem, a csarnok már teljesen be volt rendezve, de még üres volt. Megálltam a bejáratnál és arra gondoltam, ez egy nagyon szép este lesz. Fogtam a telefonomat és készítettem egy képet a szinte üres teremről. Büszke voltam.

csarnok

Aztán lassan gyülekeztek a gyerekek, szépen felöltözve ünneplőben, és érkeztek a vendégek.

Köszöntő. Nem izgultam. Persze mégis. Elrontottam, a támogatók helyett csak a tombolát felajánlókat soroltam fel. Pedig mennyien segítettek még rajtuk kívül is. Már mindegy, ez már elhangzott.

Elkezdődött a műsor. A harmadikosok gyermeklakodalmasa a szokásos magas színvonalú. Gábris Kati nagyon jól kezeli a tereket, kiváló az egész előadás dramaturgiája. A gyerekek ügyesek, jól be van tanítva, nagy munka lehetett. 

Jönnek az elsősök. Az előkészületek alatt a tanítónénik az összeomlás határán, ebből semmi nem lesz, nem tudják megjegyezni, összevissza csinálják... A szülők izgulnak a kezdés előtt, hogy a gyerekek megfáznak, a koreográfusuk meg, hogy nem fogják kibírni az első számot, had kezdjenek inkább ők. Nyugi, nyugi, minden rendben lesz, nyugtatom őket. Az elsős gyerek bármit csinál az aranyos, csak jó lehet. Így is lett. Kicsit össze-vissza, kicsit ugra-bugra, de aranyos. Nagy taps volt a jutalom és csillogó gyerekszemek.

Következett két német vers, Laura és Fruzsi ügyes, baj nem lehet. Feltalálták magukat, elég közel mentek a mikrofonhoz így jól lehetett őket hallani. A 2.a ernyős tánca kicsit komolyra sikerült, a zene is nagyon őszi, de szépen csinálták a gyerekek. A 7. osztály sokáig rendezkedett és amit mondtak abból sem lehetett sokat érteni. És amikor a lavina elindul már nehéz megállítani. Júlia és Tamara sváb története alatt már a bemondó kolléganő felszólítja a közönséget, hogy tiszteljék meg a gyerekeket a figyelmükkel. Hát erről beszéltek a kollégáim. Mi lesz itt?

hhA 2.b és 4.b közös számát hallottam a próbán, biztos voltam benne, hogy nagy siker lesz. Az Edelweissal kezdik. A két kislány - Kovács Hanna és Rebe Johanna - gyönyörűen énekel, a hangszerek finoman kísérik az éneket. A második rész ismert dallamával látványos kendőkkel nagy tapsot kap. Eddig minden rendben.

A szünetben körbenéztem, hogy áll a büfé. A szülők nagyon feltalálták magukat. Fogy a perec és a sütemény, mindenki tüsténkedik. A pólós pultnál kevésbé tolonganak a szülők, hát igen 29-e van. De olyan jó ötlet volt az egyenpóló és olyan szép lett! Lehet, hogy ráfizetünk? Elhessegettem a rossz gondolatokat, mert közben kiderült, hogy nem elég a tombola, pedig majdnem 10 tömböt vettünk. Te jó ég, az rengeteg.

A szünet után folytatnánk, de többedik figyelmeztetésemre sem ülnek le páran hátul. Hiába mondom, hogy lesz még egy szünet, akkor fogyaszthatnak, mintha meg se hallanák, pedig elég hangosan mondom. Elkezdjük, nincs mire várni, de már rossz érzésem van.

Erna osztálya következik. Szépek a jelmezek, jól játszanak a gyerekek, de egyre nagyobb az alapzaj. Ez szemmel láthatóan a szereplőket is zavarja. Nem volt jó ötlet őket a második részbe tenni, de Erna délben még Szarvason vizsgázott. Nem kockáztathattuk meg, hogy nem ér ide az osztálya műsorára. Vége, jönnek a szteppes lányok. Rövid, hatásos műsorszám, de miután nem a mi tanítványaink, nagyon nem lekesedik a közönség.

Az utolsó nagy falat következik, a Karinthy mű. Tudom,hogy legalább 20 perc és ez idegessé tesz. Érzem, hogy ezt nem bírja ki a közönség. Egy szülő mellettem megpróbál videózni, de már a harmadik percben nem lehet hallani semmit. Zaj van, a szereplők halkan beszélnek. Olvasmány emlékeim szerint ez egy vicces jelenet, de sehol nem nevetünk. A videózó szülő feladja, dühös. Én is. Végtelen hosszúnak tűnt a 20 perc, úgy éreztem éveket öregedtem. A zaj egyre hangosabb, ahogy nem lehet hallani semmit és fordítva. Gábor küszködik a mikrofonokkal, próbálja a hangot elővarázsolni belőlük, de nincs mit tenni. Csak egy rövid hangpróbára volt lehetőség és az bizony nem volt elég. Nem fokozom. Botrányos. Legfőképp az, hogy felnőtt emberek nem veszik észre magukat és nem maradnak csendben. Aki az ajtónál áll, vajon azt gondolja, hogy onnan nem jön előre a hang, onnan már nem is hallani,hogy ő hangosan beszél? Valami nagyon nagy baj van a kultúrával, a dunabogdányi kultúrával és ezt már nem először tapasztalom hazai rendezvényeken.

közösÉs jön a közös szám. Bár nem próbáltuk, a gyerekek ügyesen megtalálják a helyüket. Csak a felsősöket kell egy kicsit összébb terelnem. Beálltak a kolléganők is a gyerekek közé, ez nagyon jól esik. Azt ugyan nem láttam, hogy énekelnek-e, de remélem igen. Mert együtt lenni, együtt énekelni jó. Nagy élmény ez mindenkinek. Csak az az előző fél óra ne lett volna. Akkor most a vastaps után elénekelnénk mégegyszer, de nem olyan a légkör. Kár.

A többi rész rendben lezajlott, de a kezdeti varázs elszállt. Csalódottságot éreztem, bár mosolyogtam. Több hét kemény munkáját tették valakik tökre fél óra alatt. Pedig mennyire jó lett volna!

Most már eltelt másfél hét azóta és egyfolytában azon gondolgodom, hogy mi történt és hogy akadályozzuk meg, hogy legközelebb így legyen. Csak egy megoldás jut az eszembe. A mi kis tanítványinknak kell megtanítanunk, hogy műsorszám közben nem beszélünk, nem járkálunk. És ha ők tudják, talán hatni tudnak a szülőkre, de legalább majd a gyerekeikre.

Vagy ez túl szép álom?

 


A pénzügyi elszámolás

Bevételek  
Ajándéktárgyak 78 150
Büfé tiszta átadott pénz (beszerzés levonása és az SZM-el való megosztás után) 40 000
Tombola és belépő 184 080
Figyelj Rám felajánlás 10 000
Spáth Gottfridné felajánlás 5 000
összesen 317 230
   
Kiadások  
Ajándéktárgyak készítése DekorÁlom 177 800
Egyéb kiadás (kendők, tombolajegy) 8 694
összesen 186 494
   
Tiszta nyereség most 130 736
Amennyiben a pólókat eladjuk további bevétel 220 300
Összesen 351 036

 GálaAz idén harmadik alkalommal megrendezzük az Alapítványi Gálát

2013. november 29-én pénteken 17:00 órakor a sportcsarnokban

 

Az első rendezvény célja 2010-ben az volt, hogy összejöjjön a megfelelő összeg az alapítvány létrehozásához. Ez sikerült és 2011-ben létrejött a Dunabogdányi Iskoláért Alapítvány. A második Alapítványi Esten gyarapítottuk az összeget. A célokról az alapítvány elnöke Kránicz-Kammerer Zsófia fog tájékoztatást adni az idei rendezvényen. Már legutóbb is látszott, hogy a Művelődési ház kicsi egy ekkora rendezvényhez, ezért a Polgármesteri Hivatal segítségével az idén a sportcsarnokban tartjuk.

Program:

  • 17:00      Gyerekek műsora
  • 19:00      Táncház, közben fogyasztás a büfében és vásárlás
  • 19.30      Tombolahúzás

Műsor

A műsort a gyerekek adják, lesz színdarab, tánc, gyerekjáték és a végén közös éneklés.

Iskolai póló

Alapítványunk készíttetett az iskola logojával ellátott pólókat, melyeket első alkalommal ezen a rendezvényen fogunk árusítani. Nagyjából felmértük a méreteket, így remélhetőleg mindenki megtalálja a gyermekének megfelelőt. A gyerekméret 1.000 forintba, míg a felnőtt méret 1.200 forintba fog kerülni. Amennyiben esetleg elfogyna a méret, vagy az összes póló, akkor rendelést veszünk fel és ezek alapján készíttetünk újakat.

Hogy senki ne menjen haza üres kézzel, lesznek tollak és hútőmágnes is iskolai felirattal, logóval.

Süteményvásár

Kérjük a kedves szülőket, nagyszülőket, hogy aki tud, süssön egy tányér süteményt, melyet a helyszínen, a büfében fogunk árusítani. Ez lehet sós, vagy édes, de ha valakinek nincs lehetősége sütni, felajánlhat gyümölcslét, vagy egyéb innivalót a büfé részére. A felajánlásokat pénteken délelőtt az iskolában várjuk, vagy délután három órától a helyszínen.

Tombola

Az este befejezéseként tombolahúzást tartunk. A környékbeli vállakozóktól rengeteg nagyon értékes felajáblást kaptuk.
Jelenleg a következők vannak a birtokunkban:

V8 Uszoda/Szentendre

2 db 3 órás wellnes + uszoda belépőjegy
3 db 30 perces bowling-pálya bérlésére
4 db Szauna-szeánsz belépő

Visegrádi Bobpálya

5 db 10 menetre szóló jegy

Plintenburg Étterem Visegrád

2 személyes vacsora 5e Ft értékben
Családi bringó hintózás
2 személyes kalandpálya szabadjegy
2 személyes gokartozás + 3 futamos szabadjegy
2 személyes vacsora a Gondűző Falatozóban 5e Ft értékben

Reneszánsz Étterem Visegrád

10.000 Ft értékű vacsorameghívás

Mátyás király Múzeum

Iván László: A visegrádi vár története
Visegrád a török korban
Buzás Gergely: Giovanni Dalmata Herkules kútja a visegrádi királyi palotában
2013/14 falinaptár

Szúnyog Büfé/Sörpult Kft

5 hamburger-jegy
10 fagyijegy

Herr Cukrászda

epertorta

Hotel Silvanus

2 főre szóló wellness-belépésre jogosító utalvány

Kammerer Edina Dunabogdány

45 perces hátmasszázs

Ferenczy Múzeum/Szentendre

Ferenczy Múzeum 3 állandó és egy időszakos kiállítására szóló belépőjegy

Thermal Hotel Visegrád

2014.06.30-ig szóló családi wellness belépő jegyet

Gyógyszertár Dunabogdány

Illatszer, kozmetikai krémek, vitamin

Asztali nézet