Dunabogdányi Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

MENÜ

Egészségre nevelő és szemléletformáló egészségprogramok Dunabogdányban

 

Dunabogdány Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” című Európai Uniós pályázati konstrukcióra, amely pályázatot az ESZA Nonprofit Kft., mint Közreműködő Szervezet megvalósításra érdemesnek ítélt.

A pályázat alapján 2011. novembere és 2012. októbere között valósítjuk meg a „Dunabogdányi egészségfejlesztési közösségi tevékenységek megvalósítási programját. Lesz zenebölcsi, úszás, gyógytorna foglalkozás térítésmentesen, az iskolában drog-alkohol prevenció, biztonságos szexuális életre nevelő felvilágítás, elsősegélynyújtó foglalkozás. 2012. június 2-án az önkormányzat egy nagyszabású egészségnapot tart ingyenesen igénybe vehető szűrővizsgálatokkal Dunabogdány lakossága számára.

Dunabogdány Község Önkormányzatának kiemelkedő célja az egészséges életmódra nevelés. Ezzel összefüggésben a sport, illetve szabadidős tevékenységek lehetőségeinek bővítése, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése.

A program fő célkitűzése olyan egészségterv elkészítése és életmód-programok megvalósítása, melyek lehetővé teszik a lakosság egészségi állapotának és életminőségének javítását, ezzel hozzájárulva az elkerülhető halálozások, megbetegedések, fogyatékosságok megelőzéséhez, csökkentéséhez. Az egészségterv a teljes lakosságra, míg az egyes programok (pl.. délutáni úszásoktatás, zenebölcsi, egészségnap) eltérő célcsoportokra (pl. gyermekek, kisgyerekesek, teljes lakosság) fókuszálnak. A pályázat megvalósításával erősíteni szeretnénk a helyi aktivitást, önszerveződést, mely a programok továbbélését teszi lehetővé, s hozzájárul újabb helyi közösségek létrejöttéhez.

A pályázat kötelező elemeként, első lépésben kell az egészségfejlesztési tervet elkészítenünk, valamint a projekt keretében hatékonyságmérést kell végeznünk.

2012. január első hetében kezdődnek a térítésmentesen igénybe vehető zenebölcsi, úszásoktatás és gyógytorna foglalkozások.

Az iskolai egészségnevelő programok előadóival az időpontok egyeztetése még folyamatban van, jelenlegi ismereteink szerint a következőképpen fog megvalósulni:

Időpont

Téma

Résztvevők

Előadó

Január 25. szerda 12:00

drog előadás

8. osztály

Dr. Zacher Gábor

Február 16.csütörtök 12:00

drog előadás

7. osztály

Dr. Zacher Gábor

Február 24. péntek de.

szexuális felvilágosítás

6. osztály
8. osztály

Dr. Kovács Tibor
Leschinszki Krisztina

Március 8. csütörtök 17:00 !

drog előadás

szülőknek

Dr. Zacher Gábor

Március 23. péntek de.

szexuális felvilágosítás

7. osztály

Dr. Kovács Tibor
Leschinszki Krisztina

Április 13. péntek de.

elsősegély előadás

3.osztály
4.osztály
5.b osztály
6.osztály

Egyeztetés alatt

Április 24. kedd. 14.00

drog előadás

pedagógusok

Dr. Zacher Gábor

Május 11. péntek de.

elsősegély előadás

8. osztály
7. osztály
5.a osztály
tantestület

Egyeztetés alatt

Május 15. kedd 12.00

drog előadás

5. osztályok
6. osztály

Dr. Zacher Gábor

Június 2. szombet

CSALÁDI -EGÉSZSÉGNAP

mindenki

---

Szeptember 12. szerda
18::00 Művelődési Ház

Drog előadás

mindenki

Dr. Zacher Gábor

Asztali nézet