Dunabogdányi Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

MENÜ

 

Határtalanul 2019 

Felvidéki természetjárás

 

A tanulmányi kirándulás célja a Felvidék természeti értékeinek megismerése mellett a magyar történelem fontos helyszíneinek bejárása, eseményeinek felelevenítése. A diákjaink, idegenvezető kíséretével látogatást tettek az egykori Magyar Királyság jelentős bányavárosaiban, eljutottak olyan fontos történelmi helyszínekre, mint a Szepesi vár, vagy Kassán Rákóczi fejedelem sírja. A támogatás összege az idei tanévben is teljes mértékben fedezte a kirándulás teljes költségét: utazás, szállás, teljes ellátás.

A kirándulás programja:

  1. nap: Szőgyéni programmal indult az utazás. Tavaly is ezt a magyarlakta települést látogattuk meg, most is nagy szeretettel fogadtak minket. Sajnos a helyi iskolában is tartott még a tavaszi szünet, így az iskolai program nem tudott megvalósulni, de a falu életébe azért betekintést kaptak utazóink.

Ezen a napon még két fontos város rövid megtekintése tartozott a programba: Selmecbánya és Besztercebánya

  1. nap: Ez a nap a természetjárásról szólt, diákjaink a Csorba-tóhoz kirándultak a nem éppen kedvező időjárásban.
 

3.nap: Az utolsó nap is sok érdekes programmal telt. A Szepesi vár megtekintése után, Kassa volt a következő állomás. Tanulóink itt megkoszorúzták Rákóczi fejedelem sírját és ellátogattak a Rodostó házhoz.

 
 

A Határtalanul program keretében a tanulók nemcsak a kiránduláson, hanem egy ahhoz kapcsolódó jól felépített programsorozaton vettek részt.

A megvalósítás egy előkészítő órával kezdődött, ahol a diákok átismételték a kiránduláshoz kapcsolódó történelmi vonatkozásokat, átbeszélték a tanulmányi út teljes programját és a viselkedési szabályokat.

A túra után pedig lezárásként egy előadáson vettek részt a Magyarság Háza-Mi Magyarok Látogatóközpontban, illetve ellátogattak a Parlamenthez, ahol épp Nemzeti Összetartozás napi programok zajlottak.

 

 

 

 

 

 

Örömmel értesítem, hogy a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű, HAT-18-01 kódszámú pályázati felhívásra benyújtott, HAT-18-01-1236 pályázati azonosítószámú, Felvidéki természetjárás címen pályázatát a Bethlen Gábor Alap Bizottsága 1 680 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.


 Anyaországi diákok felvidéki körútja 2018

PrintFriendly and PDF
 
Határtalanul! program keretében Felvidéken, a Szepesi vár tövében (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)
 

Magyarország kormánya a Határtalanul program meghirdetésével és támogatásával célul tűzte ki a magyar-magyar kapcsolatok építését, személyes kapcsolatok kialakítását és elmélyítését.

A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, s így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Ezt a lehetőséget használta ki a Dunabogdányi Általános Iskola, amikor benyújtotta a pályázatát, és a sikeres elbírálás után megtervezte a 7. osztály kirándulását. A pályázat előkészítő szakaszában ellátogattak Budapesten a Magyarság Házába, ahol megtekintették a felvidéki kitelepítések ihlette kiállítást. Ezáltal is közelebb kerültek a felvidéki magyarság történelméhez, hiszen úti célnak Felvidék csodálatos tájait és városait választották Görgei Artúr 1849-es téli hadjárata nyomán.

Barátságos mérkőzés után, a dunabogdányi és a szőgyéni iskola diákjai (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

A három napra tervezett kirándulást a szőgyéni magyar iskola meglátogatásával kezdték, ahol a Csongrády Lajos Alapiskola bemutatása és megtekintése után közös sportprogramon vettek részt és barátságos focimeccset rendeztek az iskola tornatermében. Ezt követően megtekintették az iskola udvarán Görgei Artúr tábornok mellszobrát, a szőgyéni tájházat, a régészeti múzeumot, a Kortárs Galéria állandó és időszerű kiállítását és a Nagyboldogasszony-templomot.

Szőgyén községnek és Dunabogdánynak az elmúlt években már volt közös programja. A felvidéki kitelepítések után a szőgyéni Franta család Dunabogdányban lelt ugyanis új otthonra. Ennek kapcsán a közelmúltban látogatást tett Szőgyénben a Dunabogdányi Esterházy János Társaság, és több alkalommal voltak fellépő csoportok a szőgyéni rendezvényeken.

Alsósztregován Madách Imrére emlékezve (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

A szőgyéni látogatást követően továbbindult a harminckét tagból álló csapat, Selmecbányán látogatást tettek a Szabadtéri Bányászati Múzeumban, és megcsodálták az óváros történelmi nevezetességeit. Ezt követően Körmöcbányán a híres pénzverdét keresték fel, majd Besztercebányán városnéző körúton tekintették meg a helyi nevezetességeket.

Ellátogattak Toporcra, Görgei szülőfalujába, ahol megkoszorúzták a család emléktábláját. A Szepesség gyöngyszemei közül nem maradt ki a szepesi vár, Igló, Szepesgörgő, s az alsósztregovai Madách-kúria sem. A program utolsó állomása Kassa volt, ahol az egzotikus Rodostói házban járhattak a nagyságos fejedelem nyomában.

Szőgyénben a Kortárs Galéria épülete előtt (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Biczák Orsolya tanár elmondta, hogy a gyerekek a kirándulás keretében folyamatosan részt vettek különböző szórakoztató, csapatépítő jellegű programokon is, mint a táncház, tábortűz, gasztronómiai foglalkozások. Végezetül leszögezte, hogy a Határtalanul pályázat rendkívül izgalmas, színes, változatos programot kínált ezúttal is, melynek keretén belül megismerkedhettek Szlovákia magyar vonatkozású történelmi helyszíneivel, nevezetességeivel, csodálatos tájaival. Reméli, hogy a hetedikesek kirándulása hagyományteremtőnek bizonyul, és az iskola diákjainak lesz még lehetőségük közelebbről megismerkedni a határon túl élő magyarság életével, mindennapjaival.

Asztali nézet